Jom kita siasat kenapalah ada masanya kek coklat kukus kita lain macam je kejadiannya.Haa..kat bawah ni semua ada jawapannya:)
- Kek Terlalu Lembap dan Leper
- Terlampau banyak cecair.
- Bahan penaik tidak mencukupi atau sudah luput tarikh penggunaannya.
- Lemak dan gula tidak dipukul secukupnya.Adunan mentega berketul-ketul dan tidak halus.
- Kek Merekah di Atas
- Ketuhar terlampau panas atau acuan kek tidak diletakkan di tengah tengah ketuhar.
- Kekurangan cecair.
- Acuan loyang terlalu kecil.
- Ukuran acuan tin tidak betul.
- Sukatan bahan tidak tepat.
- Ketuhar terlalu panas, terlalu sejuk atau dibakar dalam jangka masa singkat.
- Pintu ketuhar dibuka terlalu awal.
- Suhu dlm ketuhar tidak panas sekata menyebabkan kek tidak dibakar secara menyeluruh
- Bancuhan tepung tidak sebati
- Suhu ketuhar mungkin terlalu panas
- Adunan melebihi setengah daripada ukuran loyang pembakar
- Loyang tidak sesuai dgn jenis ketuhar yg digunakan
- Telur yang digunakan mungkin terlalu kecil.
- Kandungan udara tidak mencukupi sewaktu telur dan gula dipukul
- Ketika memasukkan tepung ke dalam adunan, kadar kelajuan tidak boleh terlalu laju.
- Kemungkinan telur yg digunakan sudah tidak elok. Sebaik-baiknya gunakanlah telur yang segar. Isikan air di dalam bekas dan letak telur di dalamnya. Jika telur terapung bermakna telur itu sudah tidak ada kandungan udara lagi atau sudah busuk.
- Tepung sudah tidak elok atau sudah luput tarikhnya. Sebaik-baiknya, tepung dijemur terlebih dahulu. Ini penting untuk membantu meringankan kek.
- Mentega yang dicampurkan dalam adunan mungkin terlalu panas, menyebabkan ia berbuih. Ini menjadikan kek rosak.
- Suhu ketuhar terlalu rendah.
- Ketuhar yang digunakan sudah terlalu lama dan ia perlu diservis.
- Kek tidak dibakar pada tempoh yang seharusnya
- Suhu ketuhar terlampau panas, atau terlampau sejuk atau dibakar dalam masa yang terlalu singkat.
- Pintu ketuhar yang selalu ditutup buka (kecuali kek lapis) kurang daripada 30 minit masa membakar. (kemasukan angin yg berlainan hawa akan menyebabkan kek menjadi mendap)
No comments:
Post a Comment